Sätt smöret i en traktörpanna, smält och lägg i fiskfiléerna. (Gör inget om de är frysta) Häll på grädden, låt puttra upp och tillsätt strimlad lök. Tillsätt fisksåsen och vinägern alt vitt vin. I med ädelosten och låt puttra ca 10 min. När fisken är klar, dras pannan åt sidan och får svalna 2 min innan de ihopvispade äggulorna rörs i. Obs! Får inte koka efter äggulorna vispats i.
Vid mycket speciella tillfällen har vi unnat oss en helt gudomlig chokladkaka. Om man sätter in den i frysen när den är färdig blir den precis som tryffel. En liten bit räcker. Lyx som vi tänkte unna oss på valborgsmässoafton.
200g Smör 200g 70% choklad 4 Ägg 1 dl Sukrin eller liknande 1 tsk Vaniljpulver
Smält smör och choklad. Vispa ägg och Sukrin och vanilj luftigt. Blanda chokladsmeten i äggsmeten. Häll i en springform och grädda i 200 gr i 10-14 min. Låt svalna och stoppa in den i kylen en stund. (Om det är bråttom kan man sätta den i frysen och sen ta fram den en stund innan servering) Vi tycker den är absolut godast när den har fått kallna och stelna till. Servera med grädde och bär.
I helgen var vi en snabbis till min mamma i Umeå, där hade dom toppenpris på aubergine. Aubergine, äggplanta är något som vi inte har gillat så mycket förut, men upptäckt på senare tid. Supergod att steka tillsammans med tex champinjoner och lök. Vår absoluta favoriträtt är dock Moussaka. Vi brukar göra detta recept som kommer från "Doktor Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok" Så gott så vi alltid gör dubbel sats, som går åt i ett nafs.
Airams moussaka 4-6 port
2 auberginer ca 500g olja 400g köttfärs 1 gul lök 2-4 vitlöksklyftor 2 msk tomatpuré oregano, salt & svartpeppar smör till stekning 1 dl grädde + ev ½ dl vatten
Hacka löken fint och låt svettas i smöret. Tillsätt färsen och bryn. Blanda ner tomatpurén och och låt även den bryna med en liten stund. Krydda och slå på grädde. Låt puttra till en "kort" köttfärsröra. Späd ev med vatten om det verkar bli för torrt.
Skiva auberginen och bryn i en aning olja på båda sidorna. Lägg auberginskivorna omlott i ugnsfast form. Täck och fördela med köttfärsröran. Vispa upp äggen och blanda med majonäs och ost. Slå oststanningen på toppen och gratinera till vackert gyllenbrun färg.
Något som är frekvent återkommande hemma hos oss är grillspett, finns inget bättre. Majsen innehåller egentligen lite för mycket kolhydrater, men bättre att unna sig majs än massa godis. Här har vi använt oss av entrecote, bra när man vill ha olika färdighetsgrad.
Känns riktigt lyxigt att kunna grilla sina spett oberoende av årstid och väder. Doftar underbart!
Till detta åt vi en sallad, Lallerstedts bearnaise och Tzatziki.
Något som vi gillar väldigt mycket är grytor, gärna asien inspirerade med kokosmjölk. Här kommer en av alla vanligt förekommande grytrecept i vår familj.
Bryn köttfärsen, lägg över i gryta medan champinjoner, lök, vitlök och bambuskott bryns. Blanda ner i grytan tillsammans med köttfärsen. Häll på kokosmjölken och resterande ingredienser. Låt puttra ca 10 min.
Vitkål är en grönsak som jag tidigare har haft lite svårt att veta vad jag ska göra av. Ofta har den legat kvar i kylen tills den har varit tvungen att slängas. Men nuförtiden har jag blivit mycket duktigare att använda upp den. Mycket beroende på detta mumsiga recept som jag hittat på bloggen LCHFrecept. Jag har gjort den både med vitkål och rödkål, kan rekommendera båda sorterna.
Gräddstekt Sambal Vitkål
Ca 400gr Strimlad vitkål 1-2 tsk Sambal Oelek 4 msk Philadelpiaost 2 dl grädde Salt & Peppar Smör till stekning
Strimla vitkålen och stek på medelhögvärme. Blanda ner Sambal Oelek och Philadelpia osten och låt stekain en liten stund. Tillsätt grädden och låt den koka in på svag värme. Smaka av med salt och peppar.
Köttfärs är ju en väldigt användbar råvara. Något som är väldigt enkelt och gott är köttfärslimpa. Istället för att tillsätta ströbröd så använder vi oss av riven ost. Gör en ordentlig sats för det är guld att hitta köttfärslimpa i kylen om man blir sugen....
Köttfärslimpa
1 kg Köttfärs 1 Riven gul lök 1 tsk Sambal Oelek eller mer om ni gillar stark mat 2 Ägg 200 gr Riven Ost (Gärna fet och lagrad) Salt och Peppar
Blanda ihop och forma till en limpa.Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader i 1 timme. Njut tillsammans med en god sallad och tzatziki.